Pavel Sibřina

Jsi obézní a kuřák ? Tak za to zaplať!

9. 10. 2007 14:03:06
Dopravní nehody ? Přírodní katastrofy ? Mezinárodní terorismus a války ? Ptačí chřipka a jiné epidemie ? Ani jeden z těchto faktorů nezabije každý rok tolik lidí, jako následky sebepoškozování lidí nadměrnou váhou a následky kouření. Zatímco rizika spojená s kouřením jsou všeobecně známá a diskutovaná, rizika spojená s nadváhou a obezitou – zejména v západním světě – jaksi nejsou brána úplně vážně. V 95 % případů je nadváha a obezita způsobená nikoli zdravotními poruchami, ale nezřízeným a nezdravým životním stylem a měli bychom tedy nastolit otázku, zda-li by lidé obézní a aktivní kuřáci neměli odvádět vyšší zdravotní pojištění, než zbytek „normální“ populace.

Léčba následků kouření – onemocnění plic, rakovina plic a hrtanu a další stojí na celém světě miliardy dolarů. Mnohem více však investujeme do léčení následků obezity, která se stala skutečně obrovským zdravotním problémem, jehož vážnost jaksi nebereme vážně. Za ukázkový příklad „země obézních“ se považují USA, avšak v Evropě jasně kralujeme žebříčkům lidí s nadváhou a obezitou my - Češi - spolu s Řeky, Němci a Brity.

Ve Spojených státech trpí nadváhou či obezitou 66% obyvatel, v ČR je to kolem 60%. Pravdou zůstává, že v USA je mnohem větší počet obyvatel s tzv. morbidní obezitou, která je mnohem více „vidět“, to však nic nemění na znepokojujícím faktoru, který ohrožuje zdraví statisíců obyvatel ČR. Čím ohrožuje ? Nadváha a obezita způsobuje srdeční onemocnění (léčba těchto onemocnění stojí ročně v USA 183 miliard dolarů – zdroj: BBC ), napomáhá vzniku nádorových onemocnění a znemožňuje jejich včasnou identifikaci (90.000 Američanů zemře ročně na nádorová onemocnění způsobených obezitou – zdroj: Dr. Christopher Desch , onkolog, Richmond, Virginia) a dalších 300.000 Američanů zemře na ostatní choroby způsobené obezitou (zdroj: The Guardian ), způsobuje dokonce poškození a ztrátu zubů (zdroj: prof. Robert J. Genco – University at Buffalo ).

Myslíte si, že se nás problém obezity Američanů netýká ? Na výše uvedeném čísle množství obézních lidí (60 % ČR a 66 % USA) je vidět, že se nás tento problém velmi týká. Jak jsem také uvedl výše, tak obezita není jen problémem estetickým, ale především zdravotním. Nadváha a obezita zvyšují riziko nádoru tračníku, prsu, dělohy, ledvin, jícnu, slinivky břišní, žlučníku, jater a horní části žaludku. U žen je v případě nadváhy riziko nádoru děložní sliznice o 100 % vyšší oproti ženě štíhlé, v případě obezity se riziko zvyšuje až o 500 %! Riziko vzniku rakoviny ledvin a jícnu je u obézních lidí až o 300 % vyšší, než u lidí štíhlých, u rakoviny prsu je toto riziko vyšší o 50 % (zdroj - Eugenia Calle, PhD., epidemioložka – www.cancer.org ).

Co z těchto statistik vyplývá ? Léčení nemocí, které jsou důsledkem obezity stojí každý rok miliardy a miliardy. Obezita je z 95 % zapříčiněna nezřízeným životním stylem – konzumací tučných a nezdravých jídel a absencí pohybu (40 % Američanů a jen o něco menší množství Čechů vůbec necvičí a nehýbají se). Dopady nadváhy a obezity na systém zdravotního pojištění je tak obrovský. Dle některých studií se dokonce mohou během následujících 30-ti let zhroutit systémy zdravotního pojištění právě následkem širokého problému léčby onemocnění zapříčiněných obezitou a nadváhou. Švýcarská společnost Swiss Re , ve svém odhadu rizikových faktorů s dopadem na zisk zdravotních pojištěn varuje, že rizika spojená s předčasným úmrtím zaviněných obezitou mohou ohrozit pojišťovny, které s nárůstem obezity nekalkulovali ve svých životních pojistkách a navrhuje u lidí s obezitou zvyšovat pojistné...

A právě cesta zvyšování pojistného (nejen u životních pojistek, ale u obecného zdravotního pojištění) je nejlepší cestou motivace k tomu, aby lidé se svou nadváhou a obezitou něco dělali. Rozhodně nejsem zastáncem vyššího zdanění produktů obsahující vysoké množství tuků a cukrů – což navrhuje např. švýcarské ministerstvo zdravotnictví jako důsledek 37 % obézních Švýcarů. Ani varování o škodlivosti tuků v potravinách uvedených na jejich obalech jistě nebude tou správnou motivační cestou – vždyť znáte ze svého okolí kuřáka, který by zanechal kouření z důvodu varování na krabičce cigaret ? Já tedy ne.

Jedinou cestou je tedy zvýšit zdravotní pojištění pro občany trpící nadváhou a obezitou a naopak zvýhodňovat občany, kteří předcházejí svým chorobám preventivními prohlídkami a pravidelnou péči o své zdraví. Nechápu totiž proč by měl někdo, kdo pravidelně a nákladně dbá o své zdraví, doplácet skrze systém zdravotního pojištění na někoho, kdo si své onemocnění spojené s nákladnou léčbou zavinil nezdravým způsobem životem (pojídáním tučných jídel, absencí pohybu, kouřením). Potom je samozřejmě nutné nastavit objektivní a zcela exaktní systém pravidel, který by určoval co je a co již není obezita a nadváha ohrožující zdraví (měření množství tuku v těle apod.). Stejně tak není těžké určit prostřednictvím laboratorního vyšetření, kdy se zkoumá kapacita přenosu kyslíku červenými krvinkami, zda-li je člověk kuřák nebo ne. Nastavení takového systému je samozřejmě složitá medicínská záležitost, ale nepochybuji o tom, že jen tak lze motivovat kuřáky a občany s nadváhou k tomu, aby lépe pečovali o svůj zdravotní stav a nezatěžovali tak systém zdravotního pojištění léčením chorob, které si svým konáním sami a dobrovolně způsobili. Výjimkou musí samozřejmě být lidé, kteří trpí obezitou nikoli vlastním jednáním, ale z jakýchkoliv zdravotních důvodů. Ačkoli se může na první pohled zdát, že se jedná o radikální a nesolidární opatření, jiné účinné řešení pro boj s civilizačními chorobami jako jsou následky kouření a obezita mě opravdu nenapadají. Zkuste svůj názor vyjádřit v diskusi pod článkem.

Autor: Pavel Sibřina | karma: 28.66 | přečteno: 4325 ×
Poslední články autora