Pavel Sibřina

Podivná pachuť kolem současné policie…

17. 09. 2007 12:58:43
Všichni si jistě pamatujeme současného ministra vnitra Ivana Langera, který své předchůdce v ministerské funkci velmi intenzivně a jistě zcela právem kritizoval za dosazování exponentů komunistické Veřejné bezpečnosti do vysokých funkcí policie a ministerstva vnitra (MV). Jistě máme stále v paměti jeho očistné kroky, po kterých se z různých odborů MV poroučeli bývalí příslušníci StB po jeho nástupu to čela tohoto resortu. Po těchto Langerových krocích jsem určitě nebyl sám, kdo byl šokován koncem letošních prázdnin obsazením vedoucích funkcí policie ČR a ministerstva vnitra. Mezi současným vedením policie tak nacházíme zasloužilé „esenbáky“ jakými je policejní prezident Oldřich Martinů, jeho náměstci Jiří Houba, Ivan Bílek a narudlý kruh pak uzavírá bývalý příslušník sledovacího útvaru StB Tomáš Kužel.

Nastal tak paradoxní stav, kdy Langer na jedné straně mluví o nutnosti očištění policie od exponentů bývalého režimu a obměně současného vedení policie až na úroveň okresních a krajských ředitelů (zdroj:Hospodářské noviny – 8.1.2007), na druhé straně je však sám ministr vnitra příčinou stavu, kdy lidé provázaní s bývalým režimem skrze Veřejnou bezpečnost a StB poprvé od listopadové revoluce plně ovládli vedení policie.

Dopady takové personální politiky na sebe nenechaly dlouho čekat: jeden z mála policejních útvarů, který se těší i mezi laickou veřejností vysoké důvěry – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) musí bojovat o svou existenci proti tlakům ze strany náměstka Jiřího Houby, který navrhuje zrušení klíčového odboru V4 ÚOOZ z důvodu údajné duplicity práce s ostatními odbory ÚOOZ (zdroj: MF DNES 14.9.2007). Je nutné připomenout, že hlavní náplní činnosti odboru V4 je odhalování rozsáhlých zločineckých struktur a jejich infiltraci do státní správy a politických elit. V minulosti se taky tento odbor proslavil mediálně vděčnými případy infiltrace mafie do vrcholové politiky ČSSD (tzv. Kubiceho zpráva), pracoval na případech kontroverzních podnikatelů Mrázka či Krejčíře a jejich napojení na politiku, řešil i známý případ „pět na stole v českých“ sociálně demokratického poradce Zdeňka Doležela atd.

Šéf ÚOOZ plk. Jan Kubice sice není v policejních kruzích považován za příkladného velitele s manažerskými schopnostmi, je však ceněn jako člověk velmi pracovitý, poctivý, neúplatný a zásadový. A to je možná hlavní kámen úrazu – ÚOOZ pod jeho vedením se stal nepohodlným útvarem, neboť začalo být jasné, že ÚOOZ je jednou z mála silových složek státu, která není poplatná aktuálně vládnoucímu režimu. Policie i tajné služby (BIS, VZČR) jsou stále silně infiltrovány lidmi, kteří jsou sice odborníky ve svých činnostech, morálně jsou však deformováni dobou komunistického režimu, kdy získávali svoje vzdělání a zkušenosti. Krédem práce těchto lidí není pracovat podle hesla „to serve and protect“ bez vlivu jakýchsi pseudopolitických partikulárních zájmů, ale sloužit vždy vládnoucí straně. Tomuto schématu se však útvar pod vedením Jana Kubiceho vymyká a můžeme se jen dohadovat, zda-li se vrcholní představitelé vládní koalice nezalekli faktu, že když byl Kubiceho ÚOOZ schopen odhalovat zločiny vládních úředníků (soc dem), může v tom klidně pokračovat i v době středo-pravicové vlády. Můžeme se tedy ptát – komu skutečně leží Kubice a jeho útvar v žaludku ? Je opravdu možné, aby bezmála 20 let po listopadové revoluci byl elitní útvar policie rozprášen jen z důvodu jakési „reorganizace“ a svěření nových úkolů, kterými mají být např. krádeže uměleckých děl ? Proč o situaci média až na výjimky mlčí ? Proč mlčí policejní odbory v situaci, která ohrožuje nezávislost policie ? Kde jsou občanští aktivisté monitorující činnost policie na každé demonstraci levicových radikálů ?

Nezodpovězených otázek je příliš mnoho a já opět nejsem překvapen, že veřejnost se o situaci nezajímá a ministr vnitra, který je pro mě asi největším zklamáním současné vlády, se tváří, jako by se ho celá kauza kolem ÚOOZ netýkala.

Autor: Pavel Sibřina | karma: 21.79 | přečteno: 1839 ×
Poslední články autora