Do ležící ODS si s chutí ještě kopnu

18. 11. 2008 10:55:45
Jsem pravicový volič. Spíše konzervativní, ojediněle liberální. Pravici jsem od svých 18-ti let vždy volil. Myslím si, že stát má do našich životů zasahovat minimálně, jeho primárním úkolem je zajištění bezpečnosti vnitřní a vnější (policie, armáda), budování infrastruktury, nastavování co nejširších mantinelů formou legislativy. Byť to nebylo vždy jednoduché, nakonec jsem vždy před volební urnou volil nejmenší zlo, které v mých očích představovala ODS. Stejně tak mě před lety ve volbách do PSP ČR oslovil program ODS, který mimo jiné sliboval zdravotnickou a sociální reformu, rovnou daň, efektivní stát, účinnou policii, očištění politiky a státu od prorůstání mafie a reformu justičního systému.

Z předvolebních slibů ODS však po dvou letech zůstalo jen trapné torzo. Mirek Topolánek a ostatní tvůrci reálné pravicové politiky si se zděšením nad výsledky senátních a krajských voleb nejspíše stále neuvědomili, že my – voliči jejich strany – nejsme stádo tupých ovcí, kterým je možné (jak to dělá Paroubek) lhát do očí a vymlouvat se jako malý kluk nad rozbitou tabulkou okenního skla. Po dvou letech vládnutí tzv. pravice můžeme vidět výsledek jejich vládnutí – klientelismus a korupce od obecních zastupitelstev až po vrcholovou politiku je stejná, ne-li horší, než v dobách vlády levice. Že trapné karikatury jako byl poslanec Morava, jsou jen špičkou ledovce, ví každý, kdo se jen kdy otřel o ODS. Výmluvy, zbabělá neschopnost postavit se čelem evidentním problémům provázejí i další podivnosti kolem vládnoucí strany – ministr Aleš Řebíček a jeho vazby na firmu Viamont , která po jeho nástupu do funkce ministra dopravy začala dostávat o stovky procent větší zakázky. Můžeme pokračovat tím, co zbylo z daňové reformy a slibované 15-ti procentní daně, snižování schodku veřejných financí se jaksi také nekonalo. O reformě důchodových účtů, kde celý systém se blíží k totálnímu a neodvratnému krachu z důvodu demografického vývoje, jsme neslyšeli vůbec. Reforma zdravotnictví se scvrkla na neustále opakované regulační poplatky. Kde je možnost individuálního zdravotního připojištění, kterou jste slibovali? Kde je slibovaná možnost příplatku za nadstandard? Proč nikdo z ODS nebyl schopen vysvětlit průměrnému důchodci nutnost a správnost regulačních poplatků? Proč vše trapně házíte na ministra Julínka, který jen odvedl svou práci?

A co největší vycházející „hvězda“ – někdejší korunní princ ODS Ivan Langer ? Přiznávám, že pro mě osobně se jedná o největší zklamání současné vlády. Slibovaná efektivní policie, která „slouží a chrání“ se jaksi nekoná. Ministr Langer v klidu přihlížel likvidaci elitních útvarů pro odhalování organizovaného zločinu, místo řešení kritické personální otázky české policie se raději věnoval „potěmkinovým vesnicím“ zvaných projekt P 1000. A pak se diví, že občané nejenže nedůvěřují policii, ale raději o pomoc žádají soukromé radikální subjekty jako je Národní garda , že lidé s potleskem vítají ve svých městech radikály, kteří jediní jsou jim ochotni pomoci bránit majetek, zdraví a životy. Ministr Langer se raději účastní estrádních představení ve stylu íránských revolučních gard, jako je hromadné předání nových policejních automobilů , aniž si uvědomuje, že by ho drtivá většina policistů za skandování sloganu „pomáhat a chránit“ nejraději přejela svým novým stříbrným autem. Jeho vymlouvání ohledně přinejmenším neetického lobbingu za zájmy stavitele Sekyry a jeho napojení na mafiánského bosse Mrázka je více než trapné a ubohé.

Dále můžeme pokračovat uznáním nezávislosti státu zločinců a drogových překupníků – Kosova, o něž se postarala právě ODS. A co třeba Lisabonská smlouva ? Copak si myslíte dámy a pánové v ODS, že pro nás – pravicové voliče – je přijatelný dokument, který naši zemi připraví o velkou část svobody a nezávislosti a předá ji do rukou anonymní masy bruselských úředníků? Potřebujeme další regulace a omezování? Myslíte si, že opravdu stojíme o to, aby nám bruselští socialisté říkali, co je pro nás dobré a co si máme myslet? Jestli smíme kupovat hrbolaté okurky, šišaté broskve a zahnuté banány? Volil jsem vás pro to, abyste mne, jako svého daňového poplatníka před podobnými nesmysly chránili. Mě, mé spoluobčany a mou vlast...

Po krajských a senátních volbách se ukázala skutečná podoba ODS – v mnoha krajích je ODS ochotna podpořit vytvoření tzv. „neziskových“ nemocnic a podpořit nezákonné dotování některých vybraných zdravotnických zařízení z krajských rozpočtů . Někteří krajští politici ODS jsou ochotni zahodit celý svůj program, pravicové principy i morálku jen pro zachování svých koryt. Trapné plazení Petra Bendla před mistrem demagogie Davidem Rathem, zahození vlastní tváře – to vše jen pro to, aby si mohl zanechat pozici středočeského hejtmana. A takový člověk chtěl kandidovat na předsedu ODS...

Můžeme pokračovat sérií politických karikatur ze strany Zelených – taková Džamila Stehlíková , díky jejímž návrhům je vláda terčem všeobecného posměchu není sice členkou ODS, ale jako vládní ministr je s ní spojována...

Osobně nevidím na českém politickém kolbišti budoucnost pro stranu jako je ODS. Ať na nadcházejícím kongresu vyhraje předsednické křeslo Mirek Topolánek, který má přímou odpovědnost za to, kam pravici dovedl nebo Pavel Bém – muž bez vlastního názoru a liberál, který se chodí za konzervativcem Klausem ptát, co si má myslet – nic se nezmění. Osobně si myslím, že ODS by mohl očistit pouze někdo s neposkvrněným morálním kreditem, byť na úkor osobního charisma – Evžen Tošenovský nebo Miroslava Němcová . Obávám se však, že na ODS je už nabaleno příliš mnoho špíny, než aby ji byl schopen někdo očistit. Jako řešení spíše vidím definitivní odsunutí ODS do politické historie. Tím by se uvolnilo místo pro novou pravici a novou generaci politiků, jež nebudou spojováni s klientelismem a divokými lety transformace české ekonomiky.

Dámy a pánové z ODS – jako váš bývalý volič vám mohu slíbit, že ode mě již nikdy nedostanete můj hlas. Z toho, jak vypadá dnešní ODS se mi chce zvracet. Abych jen nekritizoval jako naštvaný a zrazený volič, na závěr chci říct, že přeci je zde někdo, kdo mě potěšil a na jehož vládní práci mohu být hrdý – je to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Tvrdě pracující ministr, který začal v justici zavádět pořádek, je odborníkem, který během několika měsíců dokázal téměř nemožné – připravit nové znění dvou nejdůležitějších právních norem – trestního a občanského zákoníku. Jeden ministr však stranu arogantních „korytářů“ nezachrání.

Máte-li na své zahrádce strom napadený škůdci, je třeba ho ostříhat a pokud to nepomáhá, tak napadené větve ořezat. Pokud je infekce vážná, je třeba strom vykopat i s kořeny a odnést daleko od zahrádky – jinak hrozí, že nákaza zničí i ostatní stromy, keře a květiny. Na stejné místo můžete později vysadit strom nový. Touto metaforou bych pro dnes skončil svůj ostřejší a naštvaný příspěvek – věřím, že ODS zanikne a na jeho troskách vznikne nová, skutečná pravice. Pak snad přestane platit, že česká pravice dělá politiku západoevropské levice, česká levice dělá politiku západoevropských komunistů a čeští komunisté dělají politiku východoevropských komunistů.

Autor: Pavel Sibřina | úterý 18.11.2008 10:55 | karma článku: 48.05 | přečteno: 22617x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 269 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 506 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...