Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomoci krajanům je naší povinností

Jistě pro nikoho není novou informací, že po celém světě žijí desítky tisíc lidí českého původu, kteří svoji vlast opouštěli z mnoha různých důvodů prakticky od Bílé hory. Jedna z největších emigračních vln probíhala během 19. století a rozesela po celém světě tisíce českých rodin. Aktivní české komunity tak dnes nalezneme od USA po Kazachstán, od Jižní Afriky až po jižní Ameriku. Životní situace českých komunit – zejména těch na východě (Kazachstán, Ukrajina, Rusko, Bělorusko, Rumunsko) – má však k ideálu daleko a mnozí z nich touží po návratu do vlasti svých předků. Česká republika jim to však v současnosti zrovna moc neusnadňuje.

Je nutné říci, že drtivá většina krajanů žijících desítky let mimo území ČR si stále aktivně udržuje tradice, jazyk a kulturu a mnozí z nich jsou většími vlastenci než drtivá většina občanů ČR. Dá se tedy říci, že tito krajané by rozhodně obohatili současnou Českou republiku více než imigranti z islámských zemích či jiných kultur, velmi obtížně kompatibilních s evropskými hodnotami. To není xenofobní postoj, ale pouhé racionální konstatování skutečnosti. Chci tím říct, že Česká republika by měla aktivně vystupovat a podporovat přednostně tyto krajany na úkor imigrantů ostatních.

V první polovině 90. let Česká republika skutečně aktivně pomáhala v přesídlení krajanů zejména z Ukrajiny a Běloruska – přednostně z oblastí zamořených po výbuchu jaderné elektrárny Černobyl. Osudy volyňských Čechů pozorně sledovala média, tehdy se jich do vlasti vrátilo asi 1800. Následovalo další přesídlení – a sice z Kazachstánu, odkud se v letech 1995-1997 vrátilo 800 kazašských Čechů. Pak jaksi zájem českého státu o své krajany opadl.

V současné době se s asi největšími obtížemi potýká česká komunita žijící v Kazachstánu. Ta sem přišla v roce 1911 na pozvání tehdejšího ruského cara, nejsilnější je komunita v Akťubinské oblasti. K rozšíření zdejší české vesnice Borodinka  došlo v roce 1941, kdy byly stovky Čechů do této oblasti násilím deportováni v rámci stalinských čistek z celého Sovětského svazu. Od pádu Sovětského svazu se však situace zdejších krajanů stále zhoršuje. K ekonomických potížím země a celé komunity se přidala xenofobie ze strany místních obyvatel – Češi začali být propouštěni ze svých zaměstnání, objevily se uměle vytvářené překážky při přijímacích zkouškách na školy. Drtivá většina členů této komunity mluví plynule česky, zachovali si české zvyky a velmi touží po návratu do staré vlasti.

Česká republika by měla těmto lidem všestranně vyjít vstříc a pomoci jim v přesídlení do ČR – nejedná se však jen o přímou finanční pomoc se samotným přestěhováním a zajištění bydlení, ale především by se měly odbourat administrativní překážky pro získání českého občanství – v současnosti jsou totiž kazašští či volyňští Češi z pohledu legislativy na stejné úrovni jako jakýkoli jiný žadatel o azyl, trvalý pobyt či občanství. Musí vytrpět stanovenou několikaletou lhůtu a projít složitým jednáním s českými úřady, navíc musí prokázat, že disponují vysokou částkou v hotovosti a to často vzhledem k jejich postavení v chudých východních zemí nemožné.

Doufám, že v blízké budoucnosti bude schválen speciální zákon, který by řešil návraty krajanů do ČR – jako základ by nám mohl posloužit Izrael, který má podobný zákon umožňující přestěhování do Izraele jakémukoli žadateli, pokud prokáže své židovské kořeny. Kulturní a společenská úroveň státu se pozná mimo jiné vztahem k vlastním krajanům. V případě výše zmíněných českých komunit však vztah našeho státu o naší vysoké úrovni příliš nesvědčí.

Autor: Pavel Sibřina | čtvrtek 20.9.2007 13:32 | karma článku: 24,37 | přečteno: 2321x
  • Další články autora

Pavel Sibřina

Liberální muslimové lynčovali radikální duchovní

Tisíce liberálně a tolerantně orientovaných sunnitských muslimů se v posledních dnech shromáždily před mešitami a náboženskými školami (madrasy), aby protestovaly proti násilí a zabíjení ve jménu islámu. Policie musela bránit veřejnému lynčování radikálních duchovních před islámskými centry a mešitami v Londýně, Manchesteru, Paříži, Nice, Lyonu, Stockholmu, Malmö, Madridu, Barceloně, Oslu, Kodani a v mnohých městech na středním východě a jihovýchodní Asii. Davy liberálních muslimů protestovaly proti zneužívání islámské víry k násilí a zabíjení po celém světě. Bezprostředním spouštěcím impulsem byl útok islámských radikálů a povraždění desítek civilistů v indickém Bombaji, kamenování znásilněné muslimky v anarchistickém Somálsku a povraždění 17 školáků na pomezí pákistánsko-afghánských hranic příslušníky Talibánu.

8.12.2008 v 11:45 | Karma: 34,37 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Společnost

Pavel Sibřina

Do ležící ODS si s chutí ještě kopnu

Jsem pravicový volič. Spíše konzervativní, ojediněle liberální. Pravici jsem od svých 18-ti let vždy volil. Myslím si, že stát má do našich životů zasahovat minimálně, jeho primárním úkolem je zajištění bezpečnosti vnitřní a vnější (policie, armáda), budování infrastruktury, nastavování co nejširších mantinelů formou legislativy. Byť to nebylo vždy jednoduché, nakonec jsem vždy před volební urnou volil nejmenší zlo, které v mých očích představovala ODS. Stejně tak mě před lety ve volbách do PSP ČR oslovil program ODS, který mimo jiné sliboval zdravotnickou a sociální reformu, rovnou daň, efektivní stát, účinnou policii, očištění politiky a státu od prorůstání mafie a reformu justičního systému.

18.11.2008 v 10:55 | Karma: 48,05 | Přečteno: 22617x | Diskuse| Politika

Pavel Sibřina

Komunisti lžou – před rokem 1989 bylo všechno dražší!

Častým argumentem voličů KSČM a levice při kritice současných dnů, je kritika všeobecné „nemorální drahoty“. Vzhledem ke svým sklonům k občasným amatérským sociologickým studiím, jež v případě příznivců KSČM hraničí spíše s masochismem, slýchávám tento „argument“ při diskusích docela často. Pojďme se však za pomoci statistiky a naprosto exaktních čísel zamyslet nad skutečným stavem cen nejčastěji kupovaného a používaného zboží. Abych předešel pochybovačným dotazům, upozorňuji hned na počátku článku, že veškerá data týkající se cen pochází z veřejně dostupných statistických zdrojů a ze studií Českého statistického úřadu. Dle ekonomických dat byla první polovina roku 2008 patrně nejlepším ekonomickým obdobím, které lidé v této zemi historicky zažili. Budeme tedy srovnávat nejlepší rok svobodné a demokratické společnosti s patrně nejlepším ekonomickým rokem komunistického režimu – rokem 1965.

1.10.2008 v 8:32 | Karma: 47,91 | Přečteno: 28636x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sibřina

Udělal z nás E. Beneš národ zbabělců?

Rok 2008 je plný výročí osudových osmiček naší národní historie. 30. září si tak připomínáme jedno z nejsmutnějších výročí svobodné Československé republiky – podepsání Mnichovské dohody, kterou evropské mocnosti rozporcovaly a násilně rozbily Československou republiku. Zároveň si připomínáme výročí zbabělosti a historického selhání tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše – muže, který poslal odhodlanou a po svobodě toužící armádu Československé republiky z opevnění a zákopů domů bez jediného výstřelu. Konec letošního září by tak neměl být jen připomenutím zrady našich francouzských a britských přátel, ale také připomínkou zrady největší – zrady, které se dopustil prezident Edvard Beneš na vlastním národu.

30.9.2008 v 8:21 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3855x | Diskuse| Politika

Pavel Sibřina

Dragane odpusť, stydím se za Českou republiku

Ahoj Dragane, dlouho jsem se neozval. Důvodem byl stud, zklamání a vztek. Vztek nad tím, že vláda ČR v rozporu s mezinárodním právem, proti vůli většiny Čechů, posvětila ukradení části Tvojí země. Stydím se za Českou republiku, kterou reprezentuje vláda s absencí vlastního názoru a úsudku (což je v české historii tak trapně obvyklé).

11.9.2008 v 8:38 | Karma: 46,71 | Přečteno: 22626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7680x
„Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic.“


Edmund Burke